5 fifs: Sådan sparer du tusindvis af kroner på el- og varmeregningen

5 fifs: Sådan sparer du tusindvis af kroner på el- og varmeregningen

En husstand hår årligt udgifter til el for gennemsnitligt 10.148 kroner. Ligeledes har vi varmeregninger der hurtigt overskrider 10.000 kroner årligt, alt efter hvilken type opvarmning vores hjem har. Fjernvarme koster i snit 13.800 kroner for en husstand mens el-radiatorer løber op i over 28.000 kroner. Det er rigtig mange penge for de fleste. Heldigvis kan du mindske din el- og varmeregning ved følge fem nemme råd. Læs med her, hvad du som hus- eller lejlighedsejer kan gøre for at spare tusindvis af kroner på regningerne årligt.

1. Skift dine gamle vinduer og terrassedøre

Gamle utætte vinduer og terrassedøre kan være skyld i op til 40 % af varmeforbruget i en bolig. Vi skruer godt op for gulvvarmen og for radiatorerne i de kolde måneder, men varmen siver ud af gamle vinduer. Du har måske heller ikke trelagsruder og dermed holder din bolig dårligt på varmen – samtidig med at kulden kommer ind. Det er en investering afkøbe nye terrassedøre og vinduer, men det er en god investering der hurtigt tjener sig ind igen. Desuden stiger værdien af dit hus, hvilket er værd at have med i overvejelserne, hvis du på et tidspunkt ønsker at sælge din bolig.

2. Hæng vasketøjet til tørre og spar en tudse

Alt efter hvilket energimærke din tørretumbler har, kan du spare op til 800 kroner årligt (energimærke A) eller mere, hvis du hænger dit vasketøj til tørre frem for at bruge tumbleren. Så skåner du både pengepungen og miljøet. 

3. Jeg vil (ikke) lade lyset brænde

Selvom Ray Dee Ohh ville lade lyset brænde og døren stå på klem i 1990’erne, er vi blevet klogere i dag. Der er ingen grund til at lade lyset brænde i de rum, du ikke er i eller lade døren til bryggers og andre rum stå  på klem, så varmen ryger derud frem for at opvarme det rum, du sidder i. Når man hygger med aftenkaffen i stuen til en god film, er der jo ingen grund til, at lyset er tændt i husets andre rum. Desuden bør du tjekke, om der sidder halogenpærere i dine lamper. Gør der det, er det en bekostelig affære som du nemt kan reducere ved at skifte til LED-pærere i stedet. De har en meget længere levetid og bruger markant mindre i el.

4. Sluk for strømmen når du ikke er hjemme

Særligt gammel elektronik (fra før 2009) er store strømslugere. Det er bedre at slukke for kontakten på væggen frem for at lade dit retro-anlæg stå på stand-by, når du ikke bruger det. Så har du allerede sparet dig selv for omkring 600 kroner årligt. Skal du og familien på weekendtur, bør du også sørge for at alle apparater slukkes på stikkontakten, så hjemmets PC’er, musikanlæg og TV ikke står på stand-by.

5. Sommerluk for varmen

Selvom vejret er utidigt i Danmark er det dog sjældent, at vi har radiatorerne tændt om sommeren. Men selvom du har skruet ned for termostaterne i dit hjem, koster det stadig penge. Faktisk kan en familie spare 1000 kroner årligt ved at sommerlukke for varmeanlægget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *